Avem vreun bai dacă deschidem societăți în Dubai?
Când îți pui o asemenea întrebare înseamnă că e posibil să fi înființat o societate în vreun paradis fiscal (sau semi) sau, cel puțin, ți-a apărut o asemenea idee. Mai mult, prin intermediul acestei societăți, care, evident, are un profit, prestezi o activitate într-un alt stat. Întrebare (ne)firească este ”cu cine mă împart?”. În noțiuni juridice, acest lucru se numește dublă impozitare.
Dublu deja sună rău dar, pe măsură ce vom intra în detalii, promitem să clarificăm lucrurile.
Du(bai)ul a devenit un punct de interes turistic și economic pentru multe persoane (fizice și juridice), în special după noile modificări ale Codului fiscal. În încercarea de a nu ne crampona în denumiri, îi vom spune EAU, cum îi este, de fapt, și numele.
În mod evident, statul vine cu o soluție, în special când vorbim despre profit și anume, încheie un Acord cu EAU prin care și au împărțit, nu profitul, evident, ci impozitele. Criteriile în baza căruia au hotărât să împartă sunt două:
1. Criteriul rezidenței sau mai bine zis „de-a cui ești?”,
2. Criteriul sediului permanent sau mai exact „unde stai?”.
A. De-a cui ești?
Evident sunt două răspunsuri posibile sau, în unele cazuri, trei: De ’aci, De-acolo și De peste tot.
De ’aci sau mai exact rezident al României, adică sediul persoanei juridice este în România și este înființată în conformitate cu legile din România; de aici se conduce, se prestează serviciile și se plătește (sau nu). Așa cum nu poți include pe oricine și cum încă s-au mai păstrat rămășițele naționalismului, nu ești neapărat De ’aci dacă obții venituri din surse situate în România și plătești impozite, ai nevoie de mai mult.
De-acolo sau mai exact nerezident, la fel ca și De ’aci, doar că De-acolo, în limbaj juridic o societate înregistrată în EAU.
De peste tot sau mai exact rezident al ambelor state, it's complicated, în special când vorbim despre persoane fizice, dar nu vorbim. Pentru societăți e mai simplu – de unde se conduce efectiv societatea, de-acolo este.
B. Unde stai?
Având în vedere că cel De ’aci poate să stea acolo (în UAE) și cel De-acolo poate să stea aici (în România) și, mai mult, poate să presteze activitatea oriunde vrea, ne întrebăm, totuși, cu cine ne împărțim atunci când obținem profitul, chiar dacă am prefera să nu o facem?
Problema pe care am ales să o analizăm este mai exact, dacă societatea înființată în UAE, adică e De-acolo, prestează servicii în România, adică aici, putem spune că societatea stă aici și se vor plăti impozite în România sau nu?
Răspunsul la această întrebare variază în raport de modalitatea sau, mai exact, intermediul cui se prestează aceste servicii. Aici vom avea, ceea ce se numește juridic agent dependent sau agent independent care se va afla întotdeauna pe teritoriul României și va servi celui De-acolo ca să-și poată presta serviciile aici.
Astfel cum pentru unii nu există monogamie, nici pentru un agent independent nu există o singură societate pe care o servește. În consecință, activitatea pe care o prestează agentul independent pentru societatea din EAU este una curentă, obișnuită și care nu se desfășoară în condiții derogatorii.
Pe de altă parte sunt agenții dependenți, pentru care societatea din EAU este ca și inelul pentru Gollum, (pentru pretențioși – desfășoară toate activitățile integral sau aproape integral în numele societății din EAU); uneori se pot converti în această categorie și agenții (in)dependenți care au derogat de la condițiile în baza cărora funcționează și, o mare parte din activitate, este prestată în numele societății din EAU (pentru cunoscători – sunt un fel de Frodo).
Acest lucru, însă, nu înseamnă că automat societatea din EAU va fi considerată că are sediul permanent în România, am spus mai sus, nu primim chiar pe oricine (dacă nu vine cu bani). În consecință, decurg două ipoteze în care putem considera că societatea din EAU are un sediu permanent în România și ambele se vor raporta la agentul dependent:
1. Societatea din EAU își desfășoară activitatea prin intermediul unui agent dependent, care a fost autorizat și încheie efectiv contracte în România în numele societății. Evident, nu ne referim la toate contractele sau activitățile, avem și o listă în cuprinsul Acordului a celor care nu se includ și la care facem trimitere doar ca să nu fim plictisitori (art. 8 alin. (4) lit. a)-f));
2. Societatea din EAU își desfășoară activitatea prin intermediul unui agent dependent, care menține în România un stoc de produse sau bunuri din care livrează produse sau bunuri în numele societății din EAU. Mai exact, intermediază livrările de produse sau bunuri în numele societății.
De ce am făcut aceste diferențe...? Pentru a răspunde celor care au ajuns până la acest paragraf și care se regăsesc în situația de a împărți cu statul că, nu pot scăpa de această obligație, dar măcar nu vor împărți dublu. Reținem:
1. Dacă toate serviciile prestate de către societatea din EAU nu se realizează printr-un sediu permanent pe teritoriul României, veniturile obținute sunt impozitate în EAU.
2. Dacă o parte din serviciile prestate de către societatea din EAU se realizează printr-un sediu permanent pe teritoriul României, partea din veniturile obținute prin intermediul acestuia vor fi impozitate în România, iar cealaltă parte în EAU.
3. Dacă toate serviciile prestate de către societatea din EAU se realizează printr-un sediu permanent pe teritoriul României, veniturile obținute sunt impozitate în România.
Avocat Nicoleta Dreglea